RSS

joi, 16 septembrie 2010

Stări sau/și sentiment

În ultimele zile anumite amintiri mi-au fost reactivate de unele discuții și am început să retrăiesc o perioadă destul de tristă din viața mea. Judecând-o la "călduț", pentru că mi-ar fi fost imposibil să o judec la rece având în vedere că sunt inevitabil subiectiv, am identificat două concepte, acela de Stare și acela de Sentiment, concepte care, cred eu, descriu cel mai bine acel zbucium și pe care voi încerca să îl prezint, făcând o referire cât mai impersonală și la motivele pentru care am început să scriu acest articol.
Prin urmare mă voi referi în principal la stări, pentru că ele sunt cele care ne guvernează ființa, practic Omul fiind o successiune de stări. Am identificat ca existând două tipuri de stări, în funcție de sursa care le creează: stări autoinduse folosind anumite metode pe care le voi prezenta ulterior, și stări curate, nepătate, izvorâte nemijlocit dintr-un sentiment. Cele din urmă sunt caracteristici fundamentale ale unui Om (și când spun om mă refer la conceptul fundamental de Om pe care încerc să-l promovez prin blogul meu) întrucât "a simți" este cea mai de preț calitate pe care o avem. Din păcate tot mai mulți tindem să ne suprimăm sentimentele, tindem să le controlăm, și în final, să ajungem să uităm să simțim...astfel ne pierdem calitatea de Om și ne transformăm într-un animal social profund bolnav.
Atunci când tindem să ne controlăm sentimentele ne îndreptăm spre a ne autoinduce stări prin anumite procedee mai mult sau mai puțin pozitive, sau, în unele cazuri, spre a ne anula stările prin procedee similare.
Ca să fie totul mai clar, voi da câteva exemple. Există persoane care își crestează cu lama venele doar pentru a simți endorfinele eliberate de senzația de durere. Alții folosesc tehnici mai cunoscute și mai vechi, complet distructive, și aici mă refer la droguri, fie că se fumează, trag pe nas sau injectează. Pe de altă parte există persoane care își induc stări pentru a anula efectul altor stări așa cum am spus și mai devreme. Aici exemplul cel mai pregnant este al alcoolicului care încearcă să-și înnece amarul și să uite de alte "necazuri", sorbind din licorile lui Bachus, sau ale fumătorului. Există deasemenea și multe alte moduri de a-ți crea stări, însă mă voi referi la toate folosind cuvântul Drog.
Toate aceste stări artificial create oferă anumite senzații temporare. Unele îți dau o senzație de fericire, altele te proiectează în alte lumi și-ți dau senzația de evadare din realitate, îți dau curajul de a face lucruri pe care în stare lucidă ai fi fost prea lipsit de curaj să le realizezi, îți scot la suprafață cele mai adânci dorințe sau îți ascund cele mai aprigi suferințe. Din păcate toate aceste Droguri, substanțe provocatoare de stări temporare, ajung să te distrugă și să te facă să-ți pierzi statutul de Om. Din moment ce tinzi să-ți controlezi senzațiile sau să-ți creezi singur stări fără vreun fundament sentimental, totul în pur scop de așa-zisă distracție, în timp vei ajunge să fii controlat de aceste stări și de lumea iluzorie, falsă și destructivă pe care ți-o crează. În felul asta îți vei pierde sufletul, pentru că ți l-ai vândut pentru niște senzații amăgitoare în loc să-l cultivi prin sentiment. Poți avea cele mai pure și frumoase stări într-un mod natural, fără a fi nevoie să apelezi la variante dubioase... trebuie doar să înveți să simți.
Motivele pentru care un individ începe să consume și se complace în a consuma sunt multiple.
 Principalul motiv este societatea. Trăim într-o societate care promovează stările temporare umane, planificându-i individului, inconștient, aproape orice pas. Societatea noastră este proiectată asemenea unei mașină cu stări (state machine), o mașină care inevitabil își robotizează și algoritmizează indivizii componenți și respectivii își pierd statutul de Oameni, devenind doar niște mecanisme seci și lipsite de valoare. Din păcate din ce în ce mai mult se accentuează antonimia -component al societății | om- și asta în principal din cauza tendinței de control al omului din partea societății, și al sentimentelor din partea individului, un cerc vicios care în timp va duce la autodistrugerea lumii.
Pe lângă societate, care indiscutabil este vinovată pentru multe din lipsurile noastre, intervin însă și motive mai ... casnice. Spre exemplu, unul din principalele motive pentru care cineva încearcă Drogurile este anturajul. De obicei cei care ajung consumatori de droguri sunt ființe slabe, ușor influențabile, timide, care descoperă în drog un mod de a căpăta curaj și de a-și atinge limite la care doar visau și pe care constrângerile lucidității nu îl lăsau să le atingă. Astfel devine stăpânul unei lumi proprii, nerealizându-și penibilitatea de care suferă în viața reală. De cele mai multe ori genul acesta de persoane sunt persoane care nu știu când să spună NU. Ele consideră că a accepta tot ce propune grupul din care face parte înseamnă a se integra în grup. Pe de altă parte consideră că a bea, a fuma, a trage pe nas sau, în cazuri extreme și grave, a-și injecta respectivul drog, îi conferă un statut superior celorlalți. Din păcate el nu realizează că acceptând să se comporte asemenea grupului nu face decât să devină un oarecare în grupul respectiv, și un bolnav în lumea reală. Prieteni, dacă vă aflați în astfel de situații, învățați să spuneți NU și să decideți pentru voi înșine. Dacă cei din grupul în care vă aflați vă exclud pentru că ați spus NU, înseamnă că nu ți-au fost prieteni pentru că nu te mai acceptă doar din cauza faptului că opinia ta diferă de a lor. Inșii respectivi nu ți-au vrut și nu-ți vor vrea niciodată binele, ci doar vor să se folosească de tine. Cel mai grav este că de cele mai multe ori respectivul, prins în mrejele murdare ale unui Drog, ajunge să aibă mai multă încredere în cei care îi vor răul decât în cei care țin cu adevărat la el. Nimic nu e mai urât decât să vezi cum prietenii ți se schimbă sub ochi, fizic și comportamental, sub influența stupefiantelor, cum ajung de nerecunoscut și cum se autodistrug din cauza unui moment în care au fost incapabili să decidă pentru sine și ... au făcut o greșeală.
Există persoane care consideră că dacă vor consuma ocazional nu se va întâmpla nimic. N-o să spun că eu am cosumat, dar pot să vă spun că de la o pastiluță sau un fum se poate ajunge la cazuri grave și complicate din care puțini scapă. Nici nu mă erijez într-un matur trist, sau într-un părinte responsabil acum, dar eu vă sfătuiesc să știți când să spuneți NU și să nu vă lăsați mânați în turma de oi a sistemului...să judecați pentru voi! O altă mare calitate a unui Om este aceea de a fi diferit și de a decide pentru sine. Atunci când face lucruri din simplu impuls, fără a aplica nici măcar cel mai simplu criteriu decizional, atunci când se lasă influențat de anturaj și acceptă mai ușor să fie convins de persoane necunoscute decât de cei care țin la el și îi vor indiscutabil binele, atunci când începe să-și creeze stări din simplu scop de "distracție"...atunci Omul este pierdut...devine un animal într-o turmă care se îndreaptă inevitabil spre o prăpastie.
Drogurile sunt elemente principale care distrug Omul și îl transformă într-un animal social. Acestea îl fac să-și creeze singur stări fără fond, lipsite de orice valoare și în timp să uite să simte. Adevăratele stări și senzații nu sunt create de aceste metode alternative care mereu sfârșesc urăt. Adevăratele stări sunt create de sentiment. Singurul fundament durabil al unei stări este Sentimentul. Deasemenea, așa cum am spus și mai sus și repet și aici, suprema caracteristică a Omului este aceea de "a simți". Drogurile îți crează iluzia că simți, când defapt te îndepărtează tot mai mult de la "a simți".
Sincer cred că există metode naturale mult mai eficiente și mai plăcute de distracție decât steluțele verzi, starea de disconfort, amețeală și lipsă de siguranță pe care ți-o induc substanțele halucinogene. Din păcate, dintr-un provincialism dus la extrem și o dorință de a experimenta exacerbată, indivizii ajung să conceapă distracția într-un praf sau o seringă. Sunt de acord cu experimentarea. Cu toții experimentăm, și experimentul este la baza oricărui document științific și progres uman. Doar că atunci când vezi că oameni intră în comă alcoolică sau că mor dintr-o supradoză de cocaină de ce ai mai vrea să experimentezi și tu când sunt atâtea exemple care au sfârșit urât?
Mulți o să spună că artiștii în general se droghează și beau. Aici o să contrazic vehement. Toți marii artiști au fost mari înainte de a se apuca de Droguri sau băutură. Atunci când au început să-și inducă singur stări, majoritatea din lipsă de inspirație și ca o ultimă variantă pentru a și-o redobândi, atunci a inceput declinul carierei lor. Drogurile și băutura sunt mereu distructive și niciodată nu crează ceva durabil...sunt o formă de distracție a lașilor, indivizi cărora le este frică să facă față realității.
În continuare o să postez o melodie foarte reprezentativă pentru postul meu și legată mai mult de acele stări temporare induse de Droguri. Melodia asta mi-a alinat într-un timp unele suferințe și m-a făcut să văd altfel lumea și viața (deși ulterior am aflat că fusese compusă din cu totul alte motive). În afară de melodie, foarte profunde sunt comentariile de pe vestitul site youtube postate în dreptul acestei melodii. Poate acele comentarii (din care am cules și eu puține extrase) vă vor arăta că toate formele acestea de așa zisă distracție, nu fac decât să-i rănească, să-i dezamăgească și într-un final să-i întristeze, atât pe tine, cât și pe cei din jurul tău care țin la tine și pentru care însemni ceva.

SOME YOUTUBE COMMENTS:

  1. ...the drugs don't work ...too much pain.
  2. Should dedicate this to my fiancè. Wish he'd stop.
  3. For my cousin paul who died of marjiuana.. RIP
  4. drugs have and never worked i feel sorry for people's friends or family died because of drugs
No need for drugs...You are loved !
PS: Nu știu cât de oportună pare postarea mea, dar am avut o lungă lipsă de inspirație iar postul actual mi-a fost inspirat de discuțiile cu câteva persoane (LC, AAM, NA, BT) precum și unele amintiri personale care mi-au stârnit adâncul meu sentiment antidrog :)


OFFTOPICS:
A. La poll-ul trecut vă întrebam ce vă place cel mai mult în lumea blogului meu. Rezultatele sunt în ordine, top 3: 
1. Articolele
2. Poeziile
3. Posturile legate de Iluzionism.
Prin urmare mă voi axa pe acestea pe viitor. Deasemenea celor 2 care m-au votat frustrat în cadrul poll-ului le mulțumesc foarte mult că mi-au deschis ochii dar nu le voi da plăcerea de a renunța la a mai scrie. Oricum le-am track-at IP-ul și știu cine sunt :))


B. Sunt în totală criză de idei. M-am gândit să scriu câteva postări despre diferite tipologii patologice în psihologie și felul în care le percep eu, eventual făcând referire și la unele cazuri actuale din România. Așa că vă cer vouă, celor care încă îmi mai vizitați blogul și nu v-ați plictisit de lunga mea perioadă de pauză, să votați la poll-ul din dreapta tipologia despre care ați vrea să vorbesc în următorul articol psychology-related.