RSS

sâmbătă, 16 octombrie 2010

Cinci cuvinte cu care ar trebui să fim pretențioși

Probabil una din cele mai frecvente expresii de pe blogul meu, una din cauzele principale pe care am identificat-o pentru distrugerea Omului și transformarea lui într-un animal social, este superficialitatea individului. Pentru mine este cea mai pregnantă trăsătură a insului contemporan, trăsătură care îl defectează treptat, îl face să se abată de la un model uman moral, îl face să uite să simtă și, încet încet, sufletul lui își va da duhul pe altarul timpului lăsând în urmă doar un corp lipsit de substanță, un mecanism care acționează și se supune instinctual.
În foarte strânsă legătură cu superficialitatea omului stă capacitatea lui de a folosi Cuvântul. Mulți tind să desconsidere puterea Cuvântului, și, din indiferență, incultură și dintr-o profundă lipsă de respect față de sine și față de cei ce-i sunt apropiați, vor tinde să-l arunce în groapa vocabularului de mahala, lipsit de valoare și care denotă și mai mult lipsa respectului de sine. Nu mă voi referi însă la acele rostiri care duc spre grotescul ființei umane pentru că sunt de părere că aceia care îmi vizitează și îmi citesc blogul au doza necesară de respect de sine încât să nu se arunce în colocvialul murdar. Mă voi referi în schimb la cinci cuvinte pe care eu le consider foarte importante, și pe care mulți dintre noi le folosim mult prea des și inutil...în felul acesta nu scade doar calitatea și puterea respectivului cuvânt, ci este rănit și sufletul care, biblic vorbind, a fost și el zămislit tot din Cuvânt. Cuvintele acestea au o mare semnificație pentru mine și le folosesc doar atunci când sufletul meu simte nevoia să le rostească, pentru că dacă le-aș rosti din obicei, dacă le-aș repeta inutil și le-aș arunca fără să le încarc de valoare, atunci mi-aș pierde cu siguranță drumul spre a deveni...Om.
Prin urmare primul cuvânt la care mă voi referi este...

"Om" - pentru mine, așa cum au observat cei care îmi frecventează blogul, cuvântul Om are o semnificație aparte decât cea biologică, în sensul că, a fi om nu înseamnă a avea premisele biologice pentru a te numi așa, nu înseamnă că dacă ești biped și poți îngâna câteva sunete într-un limbaj articulat ți-ai căpătat incontestabil statutul de Om. Pentru mine Om presupune o serie de calități morale cum sunt cinstea, onoarea, bunul simț, lipsa superficialității, lipsa ignoranței...și multe alte calități atât de rare în zilele noastre. Din păcate, așa cum am mai spus și cum mai repet și aici, societatea actuală ucide omul, transformă toate aceste calități în defecte, astfel că ființa bipedă, pentru a evolua, va trebui să se adapteze, și, adaptându-se, să se îndepărteze tot mai mult de la a dobândi statutul de Om. Nici măcar nu mai există o dorință în a-ți dori să devii Om în adevăratul sens al cuvântului...singura dorință a unui individ contemporan este aceea de a se integra în societatea profund defectă și a deveni cineva în interiorul ei, nedându-și seama că dorind să devină cineva, defapt, devine nimeni...

"Prieten" - este un cuvânt cu care deasemenea ar trebui să avem mare grijă atunci când îl folosim. Am observat că tot mai multe site-uri de socializare promovează ideea de prieten, sau, de prieten virtual, astfel că ajung ca unii indivizi să dețină mii de astfel de...prieteni...și asta îmi provoacă un sentiment de profundă mâhnire, pentru că, în timp, se va distruge și acest cuvânt și va deveni doar o convenție stupidă care să concentreze superficialul unei relații, reale sau virtuale, dintre doi indivizi. Deasemenea am cunoscut oameni care mi-au mărturisit că au zeci de prieteni. Atunci când i-am întrebat câți din acei prieteni ar fi în stare să facă orice, oricând pentru ei, câtor din acei prieteni ar putea să li se confeseze, în câți din acei prieteni ar avea încredere să-și încredințeze viața, majoritatea au tăcut...și asta pentru că prietenii sunt puțini. Avem probabil multe cunoștințe, amici, apropiați, tovarăși...dar prieteni sunt foarte puțini. Prietenul este cel care ar fi în stare să-și dea viața pentru tine, prietenul este cel care nu se teme să-ți spună când greșești, prietenul este cel care este mereu lângă tine atunci când ai nevoie de el, fie că este un moment fericit, dar mai ales în momentele mai nefericite, prietenul este cel care nu te uită niciodată, prietenul este cel pentru care nu contează cum te îmbraci, cum te comporți și nu se rușinează niciodată cu tine, prietenul...prietenul este foarte rar. Nu știu voi câți prieteni aveți, eu i-aș putea număra pe degetele de la o mână și mi-ar mai rămâne degete libere.

"A trăi" - poate că pare ciudat verbul acesta în lista mea dar am observat, în scurtul meu periplu prin viață, că majoritatea nu fac diferența dintre "a trăi" și "a supraviețui". Supraviețuirea este strict instinctuală și vine ca o moștenire animală de la strămoșii hominizi care se comportau dobitocește. Cu timpul omul ar fi trebuit să evolueze și să se detașeze de statutul de animal de pradă, să nu își promoveze decât bunăstarea fizică, ci să învețe să trăiască. Pentru mine "a trăi" înseamnă a-ți cultiva sufletul înaintea trupului, a simți și nu a te comporta instinctual....și toate acestea ar fi trebuit să vină natural ca urmare a progresului, dar, din păcate, progresul nostru este doar unul fizic, tehnologic, social dar există un pregnant regres moral care ne face să ne întoarcem la grota lipsită de sentiment. Practic diferența dintre a trăi și a supraviețui este exact o transpunere a diferenței dintre a simți și a te comporta instinctual. A simți se referă exclusiv la suflet în timp ce instinctul și satisfacerea lui sunt legate doar de nevoi trupești lipsite de profunzime și de substanță, nevoi ce sunt expresia cea mai pură a superficialului din noi. Tot mai mulți se dăruiesc fără să simtă, din simplu reflex animalic sau atracție instinctuală, tot mai mulți se lasă prinși într-un mecanism social care promovează ideea de instinct și satisfacere a lui, și uită de suflet. Haideți să simțim!
În societatea noastră majoritatea supraviețuiesc, iar cei puțini care au învățat să trăiască sunt izolați și își pierd și ei treptat acest statut din cauza inevitabilelor compromisuri la care sunt supuși (și poate că eu sunt un experiment care dovedește fraza anterioară). Prin urmare, un sfat de la un "tânăr trist" (așa cum am observat că mi se spune destul de des), ar fi acela să încercăm să nu ne lăsăm guvernați doar de material și de supraviețuire, ci să învățăm să evoluăm spiritual simțind și, într-un final, să învățăm "A trăi".

"Fericire" - probabil acest cuvânt este cel mai pretențios cuvânt din listă și spun acest lucru pentru că a fost subiectul de reflecție al multor filosofi care și-au încurcat gândurile pentru a desluși mitul lui. Fericirea este o problemă cărora toți îi dau doar soluții parțiale...și asta pentru că ne este atât de greu să înțelegem datele problemei.
Eu unul am o viziune simplistă asupra fericirii incomparabilă cu cea a marilor genii care au studiat conceptul. Pentru mine fericirea (aproximativ) nu există! Și când spun asta mă refer la o stare supremă de fericire, apropiată de absolut. Pentru mine fericirea ar trebui să survină din împlinire, împlinire care, în viziunea mea simplistă, este un concept care definește o stare de împăcare cu sinele, în care nu mai ai nevoie de nimic altceva sau altcineva decât ceea ce deții deja. Starea aceasta, din punctul meu de vedere, este starea de împăcare care îți poate declanșa sentimentul de mulțumire sufletească și, într-un final, suprema Fericire...stare care, așa cum am spus, nu există. Dar, dacă nu există, de ce am explicat-o? Am explicat-o pentru că există, de-a lungul vieții, momente discrete de fericire care ne fac să ne simțim așa cum am explicat, însă nimic nu e permanent și mereu vor apărea si contraste ale fericirii care ne vor face să coborâm din tărâmul idealității în cotidianul trist și suferind. Poate că ar trebui să nu căutăm absolut în fericire, ci doar să ne bucurăm de puținele momente din viață în care ne apropiem de autodesăvârșire. Eu unul, un "tânăr trist" artist în devenire, nu pot renunța la a căuta idealul acestul concept, chiar cu riscul de a fi aruncat iar în "întunericul bolnav al palidei luni", însă pe voi vă sfătuiesc să nu vă aruncați pe un astfel de drum, ci să învățați să profitați de mereu puținele clipe de fericire.

"Te iubesc" - ...

Comentarii (10)

Se încarcă ... Autentificare în ..
  • Logat ca
Buna, Mihai... Cred ca am citit de vreo trei ori postarea ta, atat de mult mi-a placut. Nu pot decat sa iti dau dreptate, sunt perfect de acord ca marea majoritate folosesc acest delicat instrument, CUVANTUL, pentru a sublinia suplimentar superficilalitatea lor... De acest gen de oameni ma feresc si eu, instinctual... Sunt una din persoanele care, pe un site de socializare, nu poate accepta intr-o conversatie, alunecarea spre banal, desuet sau stereotip. Am fost acuzata ca sunt ori increzuta, ori prea transanta... De regula, le cer, mai ales barbatilor, sa nu imi iroseasca inutil timpul, pentru ca nici eu nu o voi face... Si, sincera sa fiu, din cateva sute bune de conversatii, mai mult de zece nu au fost menite sa imi retina atentia sau sa ma multumeasca ... Spiritual... Si astfel, am putut avea ocazia sa remarc si eu, ca putini sunt aceia care nu folosesc cuvantul ca pe o arma, putini sunt aceia care nu pun intre ei si ceilalti, cuvantul, ca si paravan... Putini sunt acei oameni care fac din cuvant un adevarat " prieten", care sa ii defineasca perfect ca " Om", putini isi descriu prin cuvinte pasiunea de " a trai" , neintinand cu nimic sensul adevaratei stari de " fericire" pe care o da cuvantul... Putini sunt aceia care nu folosesc la intamplare expresia " Te iubesc" ... Cei mai multi o spun usor, devalorizandu-i sensul, aducand de cele mai multe ori dezamagirea... Sunt un om care iubeste cuvantul, pentru ca sunt constienta ca e o comoara reala, un sprijin, e ceea ce ma poate plasa intre aceia pe care eu ii consider Oameni, pe care ii pot considera adevarati Prieteni, care stiu cu adevarat " a trai", care imi aduc acele clipe de Fericire culese din clipele de bucurie... Acei oameni carora nu e nevoie sa le spun "Te iubesc", pentru ca ei o stiu si simt ca acest atasament si nevoia de a le fi in preajma, asta inseamna... In final, iti voi multumi si sper ca te vor citi cat mai multi, pentru ca ai un dar al tau, de a ajunge direct la suflet prin CUVANTUL tau... In viziunea mea, tu esti un OM... MULTUMESC...
2 răspuns · activ acum 754 săptămâni în urmă
Mă bucur mult că ți-a plăcut postarea mea și că rezonezi cu ceea ce am spus, că mă înțelegi și că și pentru tine Cuvântul este atât de important. Mulți se ghidează după un îndemn, zic eu stupid, "Fapte nu vorbe"...întradevăr faptele sunt și ele foarte importante, dar orice faptă, la rândul ei este zămislită din cuvânt. Cuvântul este cel care crează și distruge, și, așa cum spui și tu, dacă am face din Cuvânt un prieten cu siguranță lumea ar fi mult mai plăcută și nu am fi atât de superficiali...dacă nu am mai folosi atât de inutil unele expresii scăzându-le grav din valoare, dacă am fii mai prudenți cu cuvintele pe care le utilizăm și dacă nu am mai arunca vocabularul nostru într-o mahala imoasă, atunci cu siguranță lumea în care trăim ar fi mai curată și mai sănătoasă.
Mă bucur mult că am găsit în tine o persoană care să aprecieze arta cuvântului și importanța lui și mă bucur mult că m-ai înțeles. Îți mulțumesc pentru gânduri și te mai aștept în colțul meu de virtualitate :)
Omul - din ce in ce mai greu de gasit in oricare dintre noi, atunci cand compasiunea devine o raritate iar solidaritatea a devenit de mult. Prietenia - din ce in ce mai devalorizata in lumea volatila a geometriilor variabile. Viata - din ce in ce mai indepartata de ceea ce ni se intampla, in timp ce mintea ne este ocupata cu planuri. Fericirea - stacheta catre care sarim din ce in ce mai rar. Te iubesc - oare ce vrea sa insemne asta?

Cuvantul? Crezi ca ai putea sa deslusesti pe cineva, doar din cum il manuieste? Din cum il alege. Din cum il leaga. Ce zici? Incerci?

Incepi cu mine!
2 răspuns · activ acum 754 săptămâni în urmă
Cu siguranță poți caracteriza oameni după iscusința cu care folosesc cuvintele ! Mai mult decât atât, cuvăntul este forma cea mai curată de caracterizare a sufletului unei persoane, restul, sunt doar superficialități. Cuvântul este izvorât drept din suflet și spune multe despre cel care îl rostește.
Cu siguranță te-aș putea desluși și pe tine, dar probabil că până nici eu nu sunt atât de iscusit încât să văd complet dincolo de aparențe...aș putea doar să încerc, cu riscul de a te interpreta greșit :)
Buna muzica...

La multi ani!
2 răspuns · activ acum mai puţin de 1 minut în urmă
Mulțumesc (cu întârziere)
Mă bucur că-ți place muzica :)
Imi place cum scrii, asta stii deja. Da, unele sunt cuvinte cu sens care si-au pierdut sensul. Dar oricand si-l pot recapata. Eu una nu pot spune niciodata "te iubesc". Nimanui. Si iubesc in felul meu. Cat despre fericire...chiar ma gandeam zilele astea ca am aflat ce inseamna fericirea. Exista. Dar e scurta, cel mai des din vina "posesorului" ei.
2 răspuns · activ acum mai puţin de 1 minut în urmă
"Te iubesc" sunt niște cuvinte foarte greu de rostit! Dar, în timp, sigur vei ajunge și tu să le rostești ! Punctele de suspensie din dreptul celor doua cuvinte au, pe lângă alte semnificații, și aceea a faptului că sunt cel mai greu de rostit și necesită mult timp până să fim sigur că merită să le "irosim" cu cineva.
Cât despre fericire, ea există. Dar este scurtă și depinde nu doar de posesorul ei, ci și de conjuncturi și întâmplări. E ca un glob de sticlă care se ciobește mereu :)
a scrie in general si in structura sa este o arta... nu toti dintre noi stim a ne exprima ..a ne gasi cuvintele in asa fel incat sa ne facem intelesi... cei care scriu merita sa fie numiti artisti pt ca asta sunt... ai un blog extrem de cuprinzator de explicit...de frumos... prin esenta lui.... explici si redai prin cuvinte atetea lucruri pe care multi dintre noi abia de le intelegem.... da mai sa le simtim... felicitari pt tot ce ai scris... eu un am invatzat multe din scrierile tale...sunt atat de pline de ceea ce cont cu adevarat in viatza asta efemera incat.... am ajuns sa citesc in fiecare zi ceea ce ai postat aici pt am aminti si am creea buna dispozitia de care am nevoie .. felicitari si eu un am ramas profund impresionanta...
2 răspuns · activ acum mai puţin de 1 minut în urmă
Nici nu știi cât de mult mă bucură cuvintele tale Alexandra! A fost un moment în care vroiam să mă las de a scrie pe blog, însă, cuvinte ca ale tale mă fac să revin și să mă impulsionez! Mulțumesc din suflet!

Scrie un comentariu

Comments by