RSS

luni, 15 februarie 2010

Mentalism

              Mentalismul reprezintă una din cele mai noi forme de iluzionism. Obiectul lui nu este reprezentat de ceva atât de palpabil cum este cel al iluzionismului clasic (cărți, monede, dispariții, apariții, etc.), principalul său scop fiind controlul și predicția psihologică a spectatorului. Mai este numit și iluzionism psihologic pentru că, prin tehnicile pe care le presupune, creează iluzii pentru mintea umană, influențând-o inconștient să se comporte așa cum mentalistul dorește. Bineînțeles, deoarece este o tehnică relativ nouă, este foarte greu de practicat și necesită un antrenament mai dificil decât orice alta formă de iluzionism, deoarece în acest caz nu te poți antrena în oglindă, ci trebuie sa observi, să studiezi și să înțelegi tipologii și personalități umane pentru a le putea ulterior controla.
               Mentalistul este o persoană ciudată. El interacționează târziu cu o persoană, principala lui îndeletnicire fiind aceea de a o observa, de a-i studia comportamentul, felul în care reacționeaza la diverși stimuli externi, și de a încerca să-i prezică acțiuni viitoare. Doar atunci când e foarte sigur că te cunoaște indeajuns de bine el va iniția o conversație sau un contact.
               Tehnicile utilizate de un mentalist sunt: persuasiune, programare neurolingvistică, psihologie si studiu comportamental, statistică matematică și predicție probabilistică.
               Cel mai cunoscut și mai iscusit mentalist este Derren Brown. Practic el și-a dedicat aproape 30 de ani din viață studiului psihologic și antrenamentului în această formă complicată de iluzionism.
               În Romania exista câțiva așa ziși mentaliști, din păcate ei folosesc doar vechi tehnici de iluzionism, și nu practică un mentalism în formă pură.
               Eu studiez mentalismul de aproape 12 ani. Pare mult dar pot să spun că sunt încă la începuturi pentru că mereu sunt multe lucruri noi de învățat, mereu descopăr tipologii umane diferite, oameni care acționează altfel decât aș fi crezut că o vor face, și atunci trebuie să-mi reactualizez gândurile și să conștientizez motivele care i-au determinat să iasă din tipar. Prin urmare e un proces continuu de cunoaștere a semenilor, și, prin ei, de a mă cunoaște pe mine însumi.
               În această rubrică voi posta un Experiment de Mentalism creat de mine. Voi reveni în scurt timp și cu altele noi. V-aș ruga, cei care sunteți curioși să-l încercați, să vă lăsați o părere într-un comentariu pentru a-mi spune dacă a functionat sau nu.
De asemenea vă rog, în cazul în care vă prindeți de secret, contactați-mă mai degrabă pe mail (vezi Contact) decât să-l dezvăluiți aici pentru că altfel îi perturbați pe ceilalți care vor să-l încerce! Mulțumesc!

PS:Vă recomand, înainte de a da PLAY filmulețului să opriți muzica de fundal a blogului. Deasemenea e de preferat să vedeți filmul în full screen.