RSS

joi, 28 ianuarie 2010

Nicolae Guță – Stop


N.Guta
Au vrut toti dusmanii mei,
Sa ma intrec in bani cu ei,
I-am facut pe toti atenti,
Ca eu nu ma intrec in centi(bis)

Mr.Juve:
Cica vor dusmanii mei
Sa ne luam la intrecere,
Dar sigur e vreo manevra,
Sa-mi vada lovelele,
Ca eu iau foc pe loc,
Si la toti le spun STOP,
Le demonstrez la maimutoi
Ca eu cu banii ma joc
Am sa vin cu-n tir de bani,
Sa le-arat smecherie
Le-arat banii cash ,nu pe hartie
Alta data sa stie,
Smecherie!!!
O sa le-arat valoare,
SI cine e cel mai tare
Ca ala are ,si numeni NU poate sa il doboare

Zile Guta!!!

Ref :
STOP,STOP sa punem STOP
Daca vreti in bani va-ngrop
STOP ,STOP sa punem STOP
Langa mine n-aveti loc..(bis)

N.Guta
Prima runda a fost in lei
Si-am rupt un cantar cu ei
Si la runda cu valuta,
Pe dusmani am pus pe burta(biss)



Poezia începe subit cu imaginea malefică a duşmanilor, inamici ai poetului care sunt suspectaţi de creator cum că ar fi vrut să-l provoace la o întrecere materialistă. Versurile ”Au vrut toți duşmanii mei, /Să mă-ntrec în bani cu ei” sunt încărcate cu un profund sentiment de autosatisfacţie, idee ce pregăteşte ironia următoarelor versuri, căci ”I-am făcut pe toţi atenţi,/ Că eu nu mă-ntrec în cenţi”. Astfel poetul, printr-o remarcabilă invocaţie plină de rafinament şi culoare îşi supune duşmanii şi nu le acceptă provocarea de a se lupta în bani, căci el nu are aceeaşi valoare nominală a unităţii de conflict, el nefiind un deţinător de cenţi, ci probabil, de yeni.

În următoarea strofă poetul repetă ideea centrată în primele două versuri, însă acum este mult mai înverşunat. El este cuprins de o temere proprie prin care prevede că i s-ar pregăti o capcană, întrucât vrăjmaşii îl incită doar pentru a-i examina și supraveghea capacităţile monetare. Urmează ideea centrală a creaţiei, aceea a ubicuităţii proprii de a se exterioriza oricând și a contraataca prin interjecţia inteligent folosită și plină de culoare poetică ”Stop”. Se remarcă faptul că acest cuvânt definitoriu pentru ideea poetică este repetat cursiv în poezie precum și prezent în titlu, subliniind şi mai mult emfaza poetului, şi poate o deficienţă sexualaa hermafroditului, care, "e pe Stop".

În versurile ”Le demonstrez la maimuţoi,/Că eu cu banii nu mă joc”, lipsite de rimă şi ritm dar cu o muzicalitate apreciabilă interioară, poetul trece la fapte, ameninţând sau chiar acţionând împotriva celor ce-l cotropesc material, afectiv şi spiritual. Prin comparaţia duşmanilor cu ”maimuţoi”(care constituie un epitet plin de sensibilitate) poetul îşi manifestă obstinaţia de a demonstra, erijându-şi contrastanţii în entităţi inestetice. Pentru a le arată de ce este în stare, poetul proiectează o imagine ipotetică în care el, la bordul unui tir încărcat cu bani(probabil yeni) va proba că el deține supremaţia ”cashului” şi nu doar banii pe hârtie, monopol al inamicilor lui. Cuvântul în jurul căruia orbitează întreaga activitate poetică este ”şmecherie”, întrucât doar prin acest mod nefast, fatal, el va putea să-şi autoproclame supremaţia în faţa celorlalţi şi să devină pe drept cuvânt, ”cel mai tare”. Ultimul vers al strofei este o imagine poetică magnifică. Poetul, simbolizat prin pronumele demonstrativ foarte subtil ”ăla”, va apărea în faţa lumii ca cel ce deţine suprema şi totala putere, fizicul propriu fiind atăt de impunător încât nimeni şi nimic nu poate să-l depăşească şi să-l înfrângă ”Că ăla are şi nimeni nu poate să-l doboare”.

Următoarea strofă este introdusă de invocația retorică intenționat defectuoasă ”Zile Guță”, invocație care introduce patima poetului din următoarele versuri. Prin repetiţia semidoct uzată a interjecţiei ”Stop”, poetul, cuprins de propria grandomanie, îşi înstigă duşmanii, ameninţându-i cu nimicirea și îngroparea acestora în lutul banilor. Deasemenea, maestrul autodeclarat îşi confesează lipsa oblativităţii, vestindu-ne că pe acel piedestal al ignoranţei numai el are loc, numai el poate exista dincolo de efemeritate şi timp: ”Lângă mine n-aveţi loc”.

Ultima strofă este o revenire la cea iniţială, poetul făcând trimiterea la aceeaşi luptă istorică în care el este învingătorul eroic, purtându-şi stindardul ”în lei şi valută”, unităţi monetare ce devin arme de luptă psihologico-materială.

În concluzie poezia(am și eu o decenţă și nu pot să-l numesc cântec) este o oglindire veridică a realităţilor obiective ce-i macină existenţa măreţului creator. El, fiind un sclav al banului, măsoară tot ceea ce face luând drept etalon materialul, însăşi propria lui viaţă fiind un lung șir de calicii survenite din frustrările propriilor imposibilităţi.

14 gânduri:

Camino Ioana Despina spunea...

bai esti tare :))

Anonim spunea...

daca ai fi asa superior manelistilor pe cat te crezi nici n-ar trebui sa intereseze existenta lor pe pamant. stii, cand te iei de altii si ii critici, nu faci decat sa arati ca esti mai prejos ca ei, ori din invidie, ori din neputinta... cine stie. te roade ca ei o duc mai bine ca tine? ca ei pot fi ceea ce vor in timp ce tu nu poti? esti cam nefericit

Unknown spunea...

Sunt...din pacate sunt nefericit...Dar mai bine un nefercit inteligent, decat un fericit ignorant(prost pe limbajul tau). Si inca ceva prietene. Nu ma declar superior nimanui. Asta se numeste Ironie. Daca ai fi citit ceva in viata ta probabil ca n-ai fi comentat acum...

Anonim spunea...

ok, sa fiu eu prost si tu inteligent. doar ca inteligenta asta a ta combinata cu ironie , PRIETENE, se gaseste la toti cei care sunt contra manelistilor. cu alte cuvinte , esti un simplu sclav din multime, faci ceea ce fac si altii si oricat de diferit te-ai considera tu, nu esti peste manelisti. prefer sa fiu eu prost asa decat sa fiu ca astia ca tine

Unknown spunea...

Să fii sănătos, fericit și iubit Prietene. Dacă te delectează ceva aici, pe blogul meu, ești binevenit....dacă nu, atunci nu văd de ce ți-ai pierde timpul cu unul ca mine și cu ceea ce fac eu. Ai treburi mai importante bănuiesc. Salutare!

Anonim spunea...

cum era aia...doua capre pe un pod?

Unknown spunea...

Nu as vrea sa cred că am lăsat impresia că aș fi o capră...măcar țap:D

Anonim spunea...

Come on...nu ai un filtru pentru detectarea iubitorilor de manele? Nu de alta dar dupa felul in care @Anonim se simte... E singurul argument care il gasesc astfel de oameni: "daca chiar esti mai presus, ignora". Bullshit! Ma rog, daca il sfatuiesc pe @Anonim sa gandeasca mai profund cer prea mult, nu? Tu doar iti spui parerea, nu ai dat nimanui in cap, sau nu la propriu. :D Super pam-flit!

Unknown spunea...

Mulțumesc frumos:). Păi cred că dacă ar exista un astfel de filtru ar fi mulți cei care ar dori să se echipeze cu așa ceva...din păcate trebuie să suportăm realitatea...și poate chiar să încercă să-i înțelegem...în fond, poate au motivele lor pentru care apreciază prostia, kitschul și se rezumă la a fi ignoranți:). În orice caz, folosesc ironia și pam-flitul:D pentru a încerca cât de cât să semnalez niște tare...păcat e că cei cărora le sunt destinate semnalizările mele nu prea le percep:D...

Sense and Sensibility spunea...

[”maimuţoi”(care constituie un epitet plin de sensibilitate)]-e grozav ;;) si totusi bine ca stie sa citeasca (tipu' de mai sus) desi cu inteligenta...mda.oricum esti genial :)

Oani spunea...

din pacate pentru unii, eu sunt de acord cu anonim. Mike, chiar esti un baiat inteligent, imi place asta dar nu inteleg ce ai cu manelele?
Eu sunt mai specializata pe partea de publicitate, economie..sa-ti zic o chestie...tu, ca si multi altii sustii k manelele sunt varza, manelele sunt naspa..etc etc...presa din ziua de azi isi castiga painea pe articolele de scandal. nu cred k emisiunile de pe tvr1 cele cu tematica istorica..ma rog..stii tu la ce ma refer...au acelasi rating ca emisiunea lui bahmuteanca sau OTV...
din moment ce cantitatea de oameni care critica manelele se mareste cu atat mai mult ei vor exista pe piata. uitate putin...s-a zis despre un manelist k e naspa... pai o saptamana e la tv...pe langa povestile de spalare de imagine mai promoveaza 2 "hituri"...asa merge treaba. il ai exemplu pe fernando de la caransebes (doamne....tipul ala e o figura) toata lumea la criticat dar a ajuns vedeta...il stie toata romanica, daca nu si strainatatea si majoritatea emisiunilor pronunta macar odata numele lui. daca vreti intr-adevar sa scapati de manele... nu trebuie sa ii ridicati in slavi k sa vada lumea cat de buni sunt si intr-o saptamana sa se intrebe cine's aia?...nu-i mai criticati...stii cum e...prostul se trateaza cu indiferenta. daca noi le facem atata imagine...nu conteaza de care..e normal k ei stau si mai mult printre noi.

Unknown spunea...

Cunosc asta Oani. Ai dreptate, criticându-i într-un fel îi promovez, pentru că în România, publicitatea se face prin scandal și ceartă.
Cu toate astea blogul meu este dedicat și scris mai mult pentru persoane care au cât de cât principiile și cultura necesară să nu aprecieze respectivul pseudo-stil muzical.
Ceea ce încerc să fac aici este pur și simplu un pamflet. Ironizând încerc să schimb moravuri. Și având în vedere că tot ceea ce scriu aici de obicei este citit de cei care au cunoștința și decența existenței, știu că voi fi înțeles...
Dacă m-aș fi adresat unor specimene ascultătoare de zbiarăte ale unor bronzați din naștere atunci limbajul meu ar fi fost cu siguranță altul...eu aici mi-aș fi dorit să stârnesc zâmbete...se pare că nu am reușit:)

Oani spunea...

ei, nu fi atat de pesimist! chiar daca pe mine personal nu ma incanta ce ai scris e destul de amuzant. nici eu nu le am cu manelele, nu le ascult dar nu pentru ca sunt manele ci doar k nu e stilul meu neaparat dar na, asta nu ma face sa fac ironii la adresa lor. Oircum bafta in tot ceea ce scrii

Unknown spunea...

Mersi...să fie!:)

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu